Woensdagmiddagactiviteiten

De woensdagmiddagactiviteiten zijn er voor iedereen van acht en achttien jaar. Kinderen met autisme en/of ADHD zijn extra welkom. Deelnemers kiezen of ze willen leren smeden, aan de slag gaan met het rollenspel Dungeons & Dragons, of zich storten op Warhammer: een strategisch bordspel met miniaturen.

De onderliggende visie is: alle kinderen en jongeren kunnen zich ontwikkelen. Sommigen hebben alleen méér oefening nodig om zich bepaalde vaardigheden eigen te maken, zoals goed plannen of samenwerken. Maar vanwege negatieve reacties die ze eerder hebben gehad, zijn die kinderen juist vaak geneigd om minder te oefenen. Een kind kan daardoor steeds verder gaan ‘achterlopen’.

Tijdens de woensdagmiddag in de smidse kunnen kinderen en jongeren stapje en beetje weer uit deze spagaat komen. Het begint ermee dat ze een activiteit kiezen waarvoor ze echt warm lopen: smeden, Dungeons & Dragons of Warhammer. Die wordt vervolgens door de begeleider zo vormgegeven dat ze ook vaardigheden oefenen die voor hen juist lastig zijn. Dat ze iets doen wat ze leuk vinden, helpt hen daarbij over de drempel.

De activiteiten vinden om de week plaats. Deelnemers kunnen op elk moment van het jaar instromen en meedoen zo lang ze willen. Zo nodig kunnen deelnemers naast de woensdagmiddagactiviteit extra individuele ondersteuning krijgen. De kosten voor kinderen met autisme en ADHD kunnen worden gefinancierd uit een PGB of WMO. Kinderen zonder diagnose betalen 20 euro per middag, inclusief materiaalkosten. In overleg kan ook vervoer worden geregeld, tot een maximale reistijd van 45 minuten van Zwolle.

Smeden

Als je gaat smeden leer je hoe je goed kunt omgaan met ijzer en vuur. Je doet oefeningen en krijgt ruimte voor je eigen ideeen. Om iets moois te maken hoef je geen krachtpatser te zijn. Het gaat erom dat je de juiste technieken gebruikt en goed samenwerkt. Kinderen vanaf acht jaar oud kunnen al zelf een werkstuk smeden, zoals een zwaard of een roos.

Dungeons & Dragons

Heb je altijd al eens een ork willen zijn, of een elf? Dungeons & Dragons is een rollenspel voor maximaal vijf personen. Je bedenkt zelf een karakter, met zijn eigen talenten en grappige of irritante eigenschappen. Daarna neemt de spelleider je mee op een queeste. Je zit gewoon aan tafel, maar beleeft samen met de andere spelers de grootste avonturen. Je moet samen dingen onderzoeken, komt voor lastige beslissingen te staan en moet monsters verslaan. Ondertussen leer je jezelf, andere personages en de wereld waarin je rondloopt steeds beter kennen, waardoor je steeds slimmer kunt gaan spelen.

Warhammer

Bij Warhammer draait alles om je eigen leger. Dat is geen gewoon leger, maar een leger met bijvoorbeeld orks, dwergen, tanks en laserwapens. Jij bepaalt uit welke rassen je leger bestaat en beschildert de miniaturen (kleine poppetjes). Heb je eenmaal een sterk leger opgebouwd, dan kun je in de aanval. Want er zijn meer spelers, die ook elk hun eigen leger hebben. Tegen hen kun je veldslagen spelen. Hoe vaker je speelt, hoe beter je erin wordt om je leger naar de overwinning te leiden.

<<