Nieuws

Taru Anne van den Born wint de 2e prijs in de IGNITEaward

Geplaatst door: Taru van den Born
17 november 2020

Zwols sociaal ondernemer wint prijs voor sociaal ondernemers

Zwols ondernemer Taru van den Born heeft donderdag met zijn bedrijf Slimme Streken de tweede plaats veroverd in de IGNITE-awards, een wedstrijd voor sociaal ondernemers in de provincie Overijssel en Gelderland. De jury concludeert dat Slimme Streken een unieke aanpak heeft ontwikkeld voor jonge thuiszitters. 

Vaak gaat het om jongeren met een vorm van autisme, ADHD en/of hoogbegaafdheid. Van den Born: “Zij lopen vast op school of in werk, krijgen niet de hulp die ze nodig hebben en zakken thuis ze steeds verder weg. Dat leidt niet alleen tot veel verdriet, maar is ook nog een groot verlies voor de maatschappij.”

Veel scholen en zorginstellingen weten zich geen raad met deze groep. Van den Born ontwikkelde in Zwolle een ongewone maar succesvolle aanpak waardoor deze jongeren toch hun plek vinden in de maatschappij. Met een ambachtelijke smederij en een spellenwinkel in het centrum van Zwolle biedt Van den Born thuiszitters uit de omgeving zowel begeleiding op maat, als dagbesteding en leerwerkplekken. In de nabije toekomst wil hij ook nauwer gaan samenwerken met  andere ondernemers.

De IGNITE-award wordt jaarlijks uitgereikt door het het Anton Jurgens Fonds aan de beste twee sociaal ondernemers in Gelderland en Overijssel. De jury zegt over Van den Born: “Je voorbeelden zijn overtuigend en ontroerend. Je aanpak is goed ontwikkeld: gestapelde interventies vullen elkaar aan. Die diversiteit maakt dat jullie je echt onderscheiden van anderen”

De prijs van 50.000 euro stelt Van den Born in staat om meer thuiszitters te helpen én zijn aanpak over te gaan dragen op anderen. Van den Born: “Het aantal thuiszitters neemt in Nederland alleen maar toe. Daarom willen onze kennis en ervaring veel meer gaan delen met gemeenten en zorginstellingen. Anders blijven we dweilen met de kraan open.”