Over ons

Hanzestad Zwolle kende vroeger een bloeiend gilde van smeden. Met Smederij Zwolle zetten we deze traditie voort. We zijn volledig gespecialiseerd in traditioneel ambachtelijk smeedwerk. Het sterkste en mooiste smeedwerk ontstaat namelijk pas, als de smid kan meebewegen met het metaal. En dat lukt alleen, als je de techniek echt heel goed beheerst.

We geven het ambacht door
Door smeedwerk te vervaardigen, houden we gelijk ook een eeuwenoude traditie levend. En dat is hard nodig. Nederlandse smeden werken namelijk vaak solistisch. Als ze stoppen met werken, gaat hun kennis verloren. Daarom hebben we Smederij Zwolle anders opgezet: als een collectief van drie meestersmeden en een wisselend aantal leerlingen en gezellen. Terwijl we werken, dragen we het vak over. Daarnaast leren we het ambacht aan (hobby)smeden via workshops en cursussen.

Sociale onderneming
Ook in sociaal opzicht doen we het anders. Jongeren die tegenwoordig vastlopen door bijvoorbeeld ASS en/of ADHD, konden vroeger vaak gewoon aan aan het werk bij de smid. De smederij was een participatiemaatschappij in het klein. Dit traditionele model brengen we in onze smederij opnieuw tot leven, met verschillende vormen van dagbesteding en reïntegratie. Bij ons ‘ben’ je niet je smeedwerk. Je bent eerst en vooral lid van de gemeenschap in en om onze smederij. We smeden dus niet alleen ijzer, maar ook mensen samen. 

We werken graag samen
Het smeedambacht is geworteld in een veel bredere ambachtelijke traditie. We zijn ervan overtuigd dat deze traditie tegenwoordig op nieuwe manieren maatschappelijk van grote waarde kan zijn. Dit geven we handen en voeten door nauw samen te werken met Ambacht Nederland, het Nederlands Gilde Kunstsmeden, The Green Circle, Arre Remaining History, VersHout en Buitengoed De Herfte. Daarnaast is Smederij Zwolle nauw verbonden aan Buitensporig Zorg (dagbesteding en reïntegratie), Slimme Streken (teambuilding) en The Fantasy Realm. Ook geïnteresseerd in een samenwerking? Laat het ons weten. 

Lees verder >>

Onze smeden

 • Taru: de ondernemer

  Na mijn opleiding tot traditioneel smid in België en 10 jaar als zelfstandig smid, ben ik in 2018 met Pim Smederij Zwolle gestart.

  Na zoveel jaar vind ik het nog steeds een machtige en tegelijk nederig makende ervaring om metaal te vormen tot een compleet nieuwe, unieke vorm. Bij Smederij Zwolle blijf ik leren. Onder andere door samen vergeten technieken nieuw leven in te blazen. Daarnaast hoop ik dat via ons meester-gezelsysteem nog veel jongeren hun eigen plek in de maatschappij gaan vinden. Naast mijn werk als smid ben ik de drijvende kracht achter The Fantasy Realm, Slimme Streken en Buitensporig Zorg, waarmee Smederij Zwolle veel samenwerkt.

  Lees verder >>
 • Floris: de werkplaats chef

  Floris is bij ons begonnen als stagiair. Zijn affiniteit met het ambacht en mensen maakt hem een goede werkplaats chef die de verbinding legt tussen ons zorgaanbod en smeedwerk.

 • Pim: focust op de uitvoering

  Van jongs af aan ben ik al gefascineerd door geschiedenis en dingen maken. Op de middelbare school gaf mijn moeder me een workshop smeden cadeau. 

  Vanaf dat moment wou ik niets liever dan smid worden. Na enkele jaren van omzwervingen (waaronder een opleiding werktuigbouwkunde), kwam ik terecht op de vakschool voor goud- en zilversmeden in Schoonhoven. Na mijn afstuderen ging ik eerst nog aan de slag als goudsmid, maar na twee jaar besloot ik toch voor het traditionele smeedambacht te gaan en heb ik me aangesloten bij Smederij Zwolle.

  Hiernaast werk ik als zelfstandig smid, onder de naam Van Hoeve Knives & Metals.

  Lees verder >>

Onze medewerkers

 • Renske: De administratieve alleskunner

  Sinds eind 2021 ben ik werkzaam als administratief medewerker bij Slimme Streken, waar ook Smederij Zwolle onder valt. Ik zorg ervoor dat alles achter de schermen vlot verloopt, zodat mijn collega’s zich daar niet druk over hoeven te maken en zich bezig kunnen blijven houden met waar zij plezier in hebben; het smeden.

  Mij zul je dus niet tegenkomen in de Smederij, maar ik sta uiteraard klaar om alle vragen omtrent workshops en smeden te beantwoorden via de mail en/of telefoon. Als je je vraag stelt via ons contactformulier op deze pagina: contact dan kom je vanzelf bij mij terecht!

  Lees verder >>