Zelf leren smeden

Masterclass Koksmes 3-daagse

Ervaar het ambacht van het smeden van een koksmes in een leerzame driedaagse workshop. Met hulp van onze meestersmeden leer je in deze workshop de kunst van het creeren van een hoogwaardig koksmes. Van ontwerp tot harding, met speciale aandacht voor het maken van een prachtig handvat.

Dit betreft een pilot om te kijken of wij dit standaard in ons assortiment laten terugkomen, wij hebben hier rekening mee gehouden in de berekening van de kosten. Dit betreft dus een tijdelijke lage aanbieding!

 

Programma

Dag 1: Ontwerp en begin van het smeden (9:00 – 16:30)

Op deze dag begin je met het ontwerp van jouw eigen meesterwerk. Je leert over de anatomie van een koksmes en welke factoren van invloed zijn op het ontwerp zoals lengte, breedte en het profiel van het mes.

Daarna begin je met het smeden van je eigen testmes, zodat je vertrouwd raakt met het smeden. Vervolgens maak je een start met het smeden van jouw eigen ontwerp.

 

Dag 2: Smeden, harden en vormslijpen (9:00 – 16:30)

Op deze dag zetten we het smeden van je koksmes voort. Je leert hoe je de contouren van het mes kunt slijpen om zo de gewenste vorm te bereiken. Daarna leer je hoe het proces verloopt van het harden van staal. We behandelen de temperatuursbeheersing, koelingstechnieken en de wetenschap achter het creeren van een scherpe snede.

Na het harden ga je verder met het vormslijpen van je mes. Dit proces vereist precisie en geduld, maar uiteraard wordt je stap voor stap begeleid zodat je een mes creert die je met trots kunt gebruiken.

 

Dag 3: Het slijpwerk en het maken van een handvat

Op de derde en laatste dag ga jij het slijpwerk van je koksmes perfectioneren. Je leert hoe je je mes scherp en klaar voor gebruik maakt. Onze meestersmeden delen hierbij hun geheimen voor het verkrijgen van een vlijmscherpe schede.

Vervolgens gaje aan de slag met het maken van een handvat dat niet alleen functioneel, maar ook esthetisch aantrekkelijk is. Je hebt de keuze uit verschillende materialen en ontwerpen om zo een eigen, uniek handvat te creeren.

 

Aan het einde van deze masterclass ga je naar huis met een op maat gemaakt koksmes. Je hebt niet alleen geleerd hoe je een koksmes maakt, maar met alle diepgaande kennis en vaardigheden die je hebt opgedaan, heb je ook een kijkje kunnen nemen achter de schermen en heb je het hele proces van ontwerp tot eindresultaat meegemaakt.

 

Praktisch

  • Er is plek voor maximaal 4 personen.
  • Lunch is niet inbegrepen. Je kunt een zelf meegebrachte lunch bij ons opeten, of wat gaan eten om de hoek bij de Kas van Kaat

 

Wanneer je geen datums in de rechterkolom ziet staan, onder het kopje ‘Eerstvolgende datum’ betekent dat dat er op dat moment helaas geen datums beschikbaar zijn. Jezelf opgeven voor een workshop is dan ook helaas niet mogelijk. Hiervoor adviseren wij een Workshop op maat: https://smederijzwolle.nl/workshops/workshop-op-maat/  of Privéles op maat: https://smederijzwolle.nl/workshops/les-op-maat/

Eerstvolgende training

Bekijk alle data

Recent werk